Om tot een goede prestatie te komen krijgen we coaching en ondersteuning vanuit verschillende hoeken. Zo heb je de hoofd- en assistent-trainers/coaches, techniektrainers, kracht- en conditietrainers, voedingscoaches en natuurlijk de mental coaches. We vergeten vaak echter de belangrijkste coach van allemaal: jijzelf. Laten we het eens hebben over zelfcoaching.
Zelfcoaching
Laten we eens kijken naar een interessante statistiek van het EK Voetbal 2020. Van de eerste vijf penalty’s werden er maar liefst vier gemist. Het nemen van een penalty op zo’n belangrijk toernooi levert natuurlijk behoorlijk wat druk op. Hoe coach je jezelf op zo’n moment? Wat zijn de dingen die je tegen jezelf zegt om met die druk om te gaan? Dit is van grote invloed op je prestaties. Je hebt flink wat gedachten en aandacht te sturen op de belangrijke momenten en het is van belang dat je jezelf hier juist in coacht. Je kunt nog zo’n goede techniek hebben of fysiek erg sterk zijn, maar als je jezelf niet goed coacht zal je er nooit uithalen wat erin zit. Met de juiste zelfcoaching kun je je talent optimaliseren. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Angst
De grootste motivator van ons gedrag is angst. Daarom zijn onze gedachten van nature vaak negatief. Deze gedachten worden ook nog eens erg vaak in ons hoofd herhaald, zonder dat we dit doorhebben. Dit wordt allemaal nog eens verergerd op momenten dat we onder druk staan. Je kunt je wel voorstellen wat zulke gedachten met je prestaties doen. Het is dus best aannemelijk dat de gemiddelde persoon bij het nemen van een beslissende penalty negatieve, strenge of angstige gedachten heeft, zich misschien wel veel bezighoudt met de mogelijke negatieve consequenties als er gemist zou worden, of meer met andere dingen bezig is die nou niet per se helpend zijn voor het binnenschieten van de penalty. Dit is wat druk met een mens kan doen. Onthoud dus dat dit in principe een natuurlijk fenomeen is, maar dat we deze gewoontes ook kunnen doorbreken. De eerste stap? Bewustwording van je zelfcoaching.
Bewustwording
Waar denk je aan op de belangrijke en spannende momenten? Wat zijn de dingen die je in je hoofd tegen jezelf zegt? Dit kunnen negatieve gedachten zijn, of juist positieve. Zijn dit strenge gedachten, of ben je jezelf juist aan het oppeppen of aan het aanmoedigen? Hoe simpel het ook klinkt, kleine veranderingen in deze zelfcoaching kunnen enorme veranderingen in je prestatiegedrag creëren. Door je eigen zelfcoaching eens onder de loep te nemen zal je meer bewust worden van de dingen die je tegen jezelf zegt. Grote kans dat je best zult schrikken van hoe niet-helpend deze gedachten kunnen zijn. En dat is niet erg. Nu zie je waar er ruimte ligt voor verbetering. Dit in je eentje proberen duidelijk te krijgen is nog best lastig. Neem daarom contact op en laat mij je hierbij helpen.
Oplaadtip
Je hebt net wellicht al nagedacht over hoe jij jezelf coacht op de belangrijke momenten wanneer je onder druk staat. Stel je nou eens voor dat een vriend/vriendin of team- of clubgenoot zo zou denken. Hoe zou jij diegene hierin coachen? Deze manier van coachen is meestal behoorlijk anders dan hoe je jezelf hierin zou coachen. Tegen anderen zou je positiever, aardiger en misschien wel meer aanmoedigend coachen dan bij jezelf. Probeer die vorm van coachen nou ook eens bij jezelf. Dat is namelijk wat een goede zelfcoach maakt: positief, aanmoedigend, en niet te streng voor jezelf. Je zult merken dat je door deze vorm van zelfcoaching relaxter, vrijer en beter kunt presteren.